Ίσες ευκαιρίες στην επαρχία

Ερεθίσματα, εξοπλισμός και καθοδήγηση για όλους

      Παρότι η Ναύπακτος είναι μία υπέροχη πόλη, από άποψη περιβάλλοντος, για να μεγαλώσει ένα παιδί, παραμένει μία τυπική επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Για όσους ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, με πλήθος επιλογών, Τι σημαίνει αυτό; Καμία, μα καμία, υποδομή, δημόσια ή ιδιωτική, για οποιαδήποτε ανάπτυξη ουσιαστικών δεξιοτήτων των παιδιών. Για όλους όσους έχουν την τύχη, αλλά και την ατυχία, να μεγαλώσουν στις μικρές πόλεις της επαρχίας, οι επιλογές είναι ανύπαρκτες. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, οι “εναλλακτικοί”… στίβο ή πολεμικές “τέχνες”, αυτά τα ολίγα και μόνο αυτά. Τα περισσότερα παιδιά, παρότι έχουν στα χέρια τους τελευταία μοντέλα κινητών και tablets των καλύτερων κατασκευαστών, που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, δεν πλησιάζουν καν στο να κατανοήσουν τις δυνατότητες και να έρθουν σε πραγματική επαφή με τις εναλλακτικές, που μπορεί να τους προσφέρει αυτή η τεχνολογία. Παρότι ζούνε στην επαρχία, τα παιδιά δεν ξέρουν να φτιάξουν μία σαΐτα ή ένα καραβάκι από χαρτί. Δεν έχουν παίξει με χώμα και πέτρες. Δεν ξέρουν τα ζώα και τα φυτά που βρίσκονται γύρω τους.
      Τα παιδιά των μικρών πόλεων και χωριών, μη έχοντας εναλλακτικές, βυθίζονται στην δίνη των κινητών και των tablets. Εθίζονται στα social media από μικρά. Τεχνολογία για αυτά είναι το YouTube, το Instagram, το TikTok και τα, συνήθως βίαια, παιχνίδια. Θα ακουστεί παράδοξο, αλλά είναι πλήρως αληθινό. Το να έχεις δεδομένη την θάλασσα και την εξοχή, ίσως επιδεινώνει την κατάσταση. Όταν μπορεί κάποιος να πάει στην θάλασσα όποτε θέλει … το αφήνει για την επόμενη μέρα. Όταν κάποιος μπορεί να κάνει μία βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή, όποτε το θελήσει … το αφήνει για μια άλλη φορά. Το δεδομένο χάνει την αξία του.

      Ο εμπνευστής. ιδρυτής και πρόεδρος της NextGenMinds, Μαλιάρης Κωνσταντίνος, είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μία μη συμβατική, τυπική, ελληνική οικογένεια. Ο πατέρας του από νωρίς ξεκίνησε να εργάζεται από το σπίτι, γιατί πίστευε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς παρόντα. Όντας προγραμματιστής, του έδειξε από μικρή ηλικία, ότι η τεχνολογία είναι αρωγός για μια καλύτερη ζωή και όχι μέγγενη που στραγγαλίζει χρόνο και εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό που αποκαλούμε “παγκόσμιο ιστό”, είναι ευλογία. Μία πηγή γνώσεων και δεξιοτήτων, που προσφέρεται δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος να κάνει είναι να μάθει να το χρησιμοποιεί σωστά.
Με αυτά τα εφόδια ο Κωνσταντίνος κατάφερε να διακριθεί στην αστρονομία (Χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο το 2021), στην ρομποτική (Χρυσό, αργυρό και χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο με την εθνική ομάδα το 2021), να επιλεγεί για internship στο ερευνητικό κέντρο CERN, να λάβει πλήθος άλλων εθνικών διακρίσεων και τελικά να επιλεγεί με πλήρη υποτροφία από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard, για τις προπτυχιακές του σπουδές (ο μοναδικός μαθητής από δημόσιο σχολείο). Όλες οι παραπάνω επιτυχίες έγιναν πραγματικότητα χωρίς φροντιστήρια και ιδιαίτερα, με μόνο και βασικό εφόδιο την σωστή χρήση της τεχνολογίας και του internet.

      Όραμα του Κωνσταντίνου είναι να μεταφέρει γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές, στα παιδιά του τόπου του, αρχικά, και αργότερα σε κάθε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, για να τους προσφέρει τα εφόδια να κατακτήσουν τον κόσμο, από όποια κοινωνική τάξη ή τόπο και αν προέρχονται.

      Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση των επιστημών, νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

      Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει εναλλακτικούς και ωφέλιμους τρόπους χρήσης των νέων τεχνολογιών και να βοηθήσει, παιδιά και γονείς, στη μείωση των ανεπιθύμητων συνεπειών της υπερέκθεσης σε οθόνες.

      Η εταιρεία προσφέρει δωρεάν στα σχολεία της Ναυπάκτου, εξοπλισμό και τεχνογνωσία, με στόχο, να γίνουν πιο ελκυστικά και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τα εργαστήρια των προγραμμάτων καλλιέργειας δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.